Varanger: kustfotografie, lange sluitertijden & vogels in Arctisch Noorwegen

Varanger is het meest arctische deel van Noorwegen, het is het meest oostelijke deel van Noorwegen en hemelsbreed is Rusland slechts zo’n 75 km weg. 6 dagen ben ik er geweest voor kustfotografie en vogels. Bekijk hieronder de beelden, ontdek waar ik precies ben geweest, hoe ik heb gereisd en lees mijn onafhankelijke mening over Varanger. Is het een echte aanrader? Hoe verschilt Varanger de Lofoten die ik eerder dit jaar bezocht…

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om  >>> Gratis De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te  downloaden (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Heb je 90 seconden? Bekijk de inspiratievideo hieronder over Varanger en je krijgt een leuke indruk van mijn trip en het gebied…



De video’s vind ik zelf leuk om te delen met jullie maar kosten ook veel tijd.
Laat mij in de reacties onderaan het blog gerust weten of je dit ook inspirerend vindt.

Foto 1. De 2e fotodag ging ik ’s avonds naar de kust, ik werd getrakteerd op een heel fraaie zonsondergang. De jacobsladder (zonnestralen door de wolken) en de wolken zelf waren perfect. En die mooie bergrand als silhouet, daar houd ik van… Ik stond er helemaal alleen, niemand aan de kust op dat moment. 

Foto 2. Nog iets dichterbij…

Foto 3. Lange sluitertijden aan de Barentszee, ik houd van water en beweging… Liefhebbers, bekijk hier meer foto’s van lange sluitertijden en stroming in water

Foto 4. Dezelfde plek maar nu met een veel langere sluitertijd voor fine art photography. Veel rustiger, minimalistisch. Zie je het enorme verschil dat sluitertijd doet?! Je moet hier wel van houden. Het is een beetje ‘love it or hate it’. Bekijk hier meer voorbeeldfoto’s van langere sluitertijden waarbij het water ijsachtig is geworden…

Foto 5. Moving water…

Foto 6. De weg tussen Vardo en Hamningberg bevat heel ruige kusten…


Foto 7. Prachtige papegaaiduikers op vogeleiland Hornoya waren zeker mooi…

Foto 8. Mensen wensen mij een fijne ‘vakantie’,  maar de wekker ging om 2.30 uur ;-). De zon ging om 22.00 uur onder, maar kwam om 2.00 uur al weer op in dit arctische gebied in Noorwegen… Wat is trouwens de overeenkomst tussen een Noordse stern en een ballerina? Het is die pure elegantie…

Kijk, een Noorse ringslang…Heb jij daar wel eens van gehoord… ;-)?

Over Varanger

Varanger (schiereiland; met Varanger wordt een gebied bedoeld) ligt helemaal in het Noordoosten van Noorwegen, het behoort tot de poolcirkel. Het is het meest arctische deel van Noorwegens vaste land (sowieso van heel Scandivanië trouwens) en zie je terug in het landschap. Heel anders dan de Lofoten, daarover ontdek je later meer. Toendra, dat is wat je vooral ziet. Bos is er eigenlijk bijna niet, veel stenen liggen er en verder is er niet veel. Het landschap is vooral toendra, dat is vrij kaal.  Toen ik van Vadso (daar landde ik) naar Vardo reed, was het landschap niet zo boeiend.

Het is de kustlijn aan de weg van Vardo naar Hamningberg waar het voor het landschap om gaat.

Er is maar één weg, dus het is moeilijk om dat niet te vinden ;-). De kustlijn is echt enorm ruig en daar ben ik meerdere keren heen gegaan. De weersomstandigheden waren niet telkens optimaal maar dat hoort erbij. Hamningberg ziet eruit als een ouderwets vissersdorpje, persoonlijk vind ik dat niet zo bijzonder.

Varanger is het meest oostelijke deel in het noorden van Noorwegen, ik was op zo’n 75 km afstand tot de grens met Rusland… Alleen…

De kleine vliegtuigen van luchtvaartmaatschappij Wideroe. Hier moet ik op vertrouwen…

Reizen naar Varanger

Hoe kom je in Varanger? Als ik met de auto zou gaan, zou ik er zo[’n 36 uur over doen. Dan heb ik het alleen over het rijden, niet over de stops en de overnachtingen die het zou kosten. Dat was mij wat te ver, dus ik heb het vliegtuig genomen.

Ik ben op deze manier gevlogen:

  • Schiphol – Oslo Gardermoen (zo’n 2 uur)
  • Oslo Gardermoen – Kirkenes (ruim 2 uur)
  • Kirkenes – Vadso (15 minuten)

3 vluchten dus, je kan het bijvoorbeeld boeken via cheaptickets.nl. Ik ben gevlogen met luchtvaartmaatschappij SAS. Omdat alle vluchten van SAS waren  hoefde ik mijn bagage niet bij elke luchthaven weer opnieuw door de beveiliging te laten checken of te wachtne op mijn koffer. Dat was wel prettig.

Foto 9. Schoonheid van een doodgewone aalschover…

Zon in Varanger

Varanger is arctisch gebied in Noorwegen. Toen ik er was (begin/half augustus) ging de zon rond 22.00 uur onder en rond 2.00 uur ’s nachts kwam de zon al weer op. Als ik een maand eerder was gegaan, dan was de zon helemaal niet onder gegaan (midnachtzon). Dit is vanaf half mei tot en met eind juli zo. En in de winter komt de zon helemaal niet op. De weg tussen Vardo en Hamningberg waarik net over schreef is dan ook niet toegankelijk voor verkeer, deze is afgesloten. Het is een slingerweg door de bergen.

Tanken

Veel tankstation zijn er niet, daar moet je even op letten. Ik heb ook geen grote afstanden gereden. Tankstations zijn er wel in Vadso en Vardo en ook in het  verderop gelegen Batsfjord (in die laatste plaats ben ik niet geweest trouwens).

Foto 10. Noordse sternen, het zijn echt zulke behendige vogeltjes met prachtige vleugels…

Vogels in Varanger

Varanger is bekend om vogels. Het vogeleiland Hornoya is mooi, hier broeden enorm veel vogels en ik heb dit eiland dan ook bezocht. Een ticket koop je bijvoorbeeld bij het Vardo Hotel voor zo’n 40 euro, de ticket betaal je voor een boottrip naar het eiland en terug (het is nog geen 10 minuten varen). Het pas op het eiland (er zijn paden een trap aangelegd) is niet het hele seizoen toegankelijk in verband met het broedseizoen van de vogels. Met name de papegaaiduikers zijn erg gaaf natuurlijk.

Vogels in de winter
Voor vogels is de winter ook bijzonder, met name King Eider is een populaire vogel om dan te fotograferen voor fotografen. Vanuit Vadso is het mogelijk om een boottrip te maken op een drijvende schuilhut speciaal voor fotografie van vogels. Zo kan je dichtbij komen, hebben vogels hun natuurlijke gedrag en heb je een laag standpunt. Voordeel is ook dat het een trip is die echt bedoeld is voor fotografie. Bekijk bij interesse de website van de boottrip in Vadsoe vanuit een drijvende schuilhut voor vogels. 

Een boottrip voor toeristen is vaak niet ingericht op fotografie, te veel mensen of de boot gaat veel te veel te keer waardoor je nauwelijks kan werken met een telelens.

Wild Varanger boottrip voor zeearenden (white tailed eagle)
Dit is een boottrip die niet speciaal gericht is op fotografie. Ik heb de zeearenden zeker gezien, alleen ze waren ver weg in de lucht en de omstandigheden waren niet gunstig. Ook is de boot niet erg geschikt voor fotografie. Het is een relatief kleine boot en in combinatie met een ruige Barentszee en de wat simpele zitplaats op de boot zorgt dit ervoor dat het heel moeilijk is om uit de hand te fotograferen. Je vliegt alle kanten op. Voor fotografie kan ik dit je dus niet aanraden en goedkoop is het niet: 110 euro.

Ekkeroy
Ook dit is een bekende plek waar vogels verblijven op een klif. Het moment waarop ik er was (begin/half augustus) was al laat in het seizoen en echt veel of bijzondere activiteit was er niet. Het vogeleiland Hornoya was voor mij een stuk mooier en waardevoller dan Ekkeroy.

Varanger vs Lofoten

Beide Noorwegen en toch heel anders. Varanger is vooral toendra, de kust tussen Vardo en Hamningberg (de eerste 10-15 km nog niet) is ruig maar verder was er niet zoveel. En voor vogels is Varanger mooi. Ik zou alleen niet zo gauw teruggaan naar Varanger voor het landschap. Zou ik meer vogels willen fotograferen, dan zou ik in de winter terug gaan.

Lofoten heeft een stuk meer indruk gemaakt op me, echt diepe indruk. Ik wil daar weer heen. Bekijk mijn reisverslag en foto’s van Lofoten >>>. De bergen waren waanzinnig, de kusten ook. Het is niet voor niets dat Lofoten echt in de top staat van mooiste locaties ter wereld. Ik kan je Lofoten dan ook echt aanraden. En naar Varanger zou ik alleen gaan als je ofwel bezig bent met het fotograferen van ruige kusten ofwel als je echt voor bepaalde vogels gaat.

Website over Varanger

Bekijk http://www.varanger.info/ voor meer informatie over Varanger.

Vraag: welke foto vind jij het mooiste?

Laat het mij weten met een reactie onderaan het blog. De foto’s zijn genummerd van 1 t/m 10, ik ben erg benieuwd!

En vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden van reisfotografie met onafhankelijke informatie (ik verkoop geen reizen op het moment; dus ik kan gewoon open zijn) over fotografielocaties in het buitenland? Of misschien heb je wel tips voor prachtige locaties voor andere mensen. Laten we elkaar inspireren!


Ontvang nu gratis het boek: de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Gratis  downloaden >>>  (klik op de gele tekst)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
  • Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
  • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen? 

Volg mijn persoonlijke begeleidingstraject >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, persoonlijke fotofeedback op je eigen niveau, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!