Video Aspect Ratio: 16:9

Online Cursus Lange Sluitertijden Fotografie

Maak krachtige, sfeervolle foto's. Leer mijn technieken, de juiste sluitertijden, stroming, watervallen, sterke composities & uniek in NL en Belgie: jij kijkt 100% mee met mijn camera!

Ontdek meer

Online Cursus Lange Sluitertijden Fotografie

Maak krachtige, sfeervolle foto's. Leer mijn technieken, de juiste sluitertijden, stroming, watervallen, sterke composities & uniek in NL en Belgie: jij kijkt 100% mee met mijn camera!

69 video's waarvan 15 unieke Real-time Praktijkvideo's als Bonus

Alles over lange sluitertijden+ 100% meekijken met mijn camera & workflow. LIVE uitleg door mij

Persoonlijke videolessen

Joris/foto's in beeld of Real-time praktijkvideo's, geen leeswerk

Sfeer met water

Hoe je sfeer "creëert, visie & valkuilen die je wil vermijden

Welke sluitertijden wanneer?

Alles over de juiste sluitertijden, zee, watervallen, filters & meer

Composities: The Making Of

Totale fotobespreking van tientallen foto's van mij: NL, Schotland, Noorwegen, UK, IJsland, Frankrijk

Lastige Lichtsituaties

Regel de juiste belichting aan de kust. Mooi licht onder controle

Fulltime fotografiedocent

Duidelijke taal & perfectionistisch

Prijswinnende fotografie

Prijzen/nominaties in (inter)nationale wedstrijden

Eigen tempo, eigen tijd

Leer flexibel & fris op

Ja, ik kies voor ontwikkeling met Joris

Herken jij ook?

Je hebt goede camera apparatuur gekocht maar je foto's kunnen beter

Je foto ademt nog niet de sfeer uit en hebt het gevoel dat je gewoon niet uit je camera haalt wat erin zit. Daardoor vallen foto's die je in NL, België of tijdens kostbare reizen maakt te vaak tegen of je bent iemand die net als ik altijd bezig is met ontwikkelen!

Je hebt wel een basis qua belichting maar met water weet je nog niet precies wat je wanneer doet & waarom

Te vaak kies je nog niet heel bewust sluitertijden voor krachtige en creatieve fotografie met water, niet weten wanneer je een bepaald filter inzet om echt de sfeer weer te geven. Daardoor zijn de foto's te vaak te gewoon

Of jouw foto's van kust & water zijn technisch wel goed maar je compositie is niet krachtig 

Je weet niet zo goed wanneer je nu sterke of zwakke composities maakt aan zee of bij watervallen, welke keuzes maak je nu in het veld? Daardoor krijgen je foto's van water te weinig zeggenskracht

Of het ontbreekt je aan creativiteit of kennis van wat je moet doen voor krachtige kustfotografie

Je foto's van de kust of van water zijn nog niet erg origineel, je hebt nog niet de visie, je gebruikt niet bewust de belangrijke momenten aan de kust (ik bedoel hier niet alleen ochtend of avond). Kortom, veel kennis van water heb je nog niet echt

Wil jij je net als ik blijven ontwikkelen? Volg mijn duidelijke stappen en maak sfeervolle, krachtige foto's met Lange Sluitertijden

Uniek in NL/BE: 100% meekijken met mijn camera. Mijn hele workflow stap voor stap zien & LIVE ingesproken uitleg! 

Hoe zou het zijn om volledig met mijn camera mee te kijken, direct het effect zien van elke instelling die ik wijzig? Mijn LIVE ingesproken uitleg horen: wat doe ik nu & waarom dan? Nooit zie je de gehele workflow van een fotograaf in telkens weer andere omstandigheden.

Met unieke Real-time Praktijkvideo's waarin ik mijn zoeker 100% opneem is dit nu mogelijk! Dit leer niet in een tijdschrift of boek. Het is duidelijker & levendiger tegelijk.

Cursisten zijn net als ik enthousiast over de nieuwe Real-time Praktijkvideo's

null

null

null

null

Ja, ik kies voor ontwikkeling met Joris

Krachtige "stroming" met de juiste sluitertijden

Water is in beweging, creëer een sterk dynamisch effect in water volgens mijn stap-voor-stap uitleg. Weten welke sluitertijd je nu precies inzet en welke beweging van water je moet hebben voor de beste beelden. Dit zijn 2 verschillende dingen en hiervan zijn mensen zich vaak niet bewust

null

.

Ontdek mijn grootste inzicht over de juiste sfeer bij lange sluitertijden of "stroming" in water

In het begin maakte ik vaak de verkeerde keuzes en was ik hiervan niet bewust. Tot ik een belangrijk inzicht op deed waardoor ik veel beter de juiste sfeer creëerde. Dit is een heel belangrijk uitgangspunt. Veel mensen doen dit fout. Zelfs bij professionals die workshops geven over lange sluitertijden zie ik dit regelmatig. Daardoor zijn de foto's veel minder krachtig

The Making Of: totale fotobespreking. Filtergebruik, Instellingen, alle ins & outs

In Schotland, Noorwegen, IJsland, UK, Nederland & Frankrijk. Bespaar jezelf honderden uren tijd en mislukte foto's van kostbare momenten

The Making Of: totale fotobespreking van wat ik precies deed

Volledige foto-analyse over wat ik precies deed & waarom. In Schotland, Noorwegen, IJsland, UK, Nederland & Frankrijk. Inclusief uitgebreide reflectie op foto's toen ik begon. Ontdek wat ik nu anders doe, bespaar jezelf tijd en teleurstelling van mislukte foto's

Maak krachtige composities

Uitgebreide fotobesprekingen van tientallen foto's

Maak sterke composities

Uitgebreide fotobesprekingen van tientallen foto's, inspirerende voorbeelden en kritische reflectie op mijn eigen keuzes. Wat doe ik nu anders dan in het begin?

.

Maak prachtige foto's van watervallen

Of zoals deze uit IJsland

Maak prachtige foto's van watervallen

Laat tijdens fotografie van jouw trips watervallen "stromen" om veel meer gevoel over te brengen van die stroming van het water. 

Of leg die vredige, verstilde sfeer vast met lange sluitertijden...

lange-sluitertijden


lange-sluitertijden


lange-sluitertijden


null

Maak creatieve foto's in plaats van cliché

lange-sluitertijden

Creëer prachtige beweging in wolken

Gemaakt in Houten (Nederland)

Creëer prachtige beweging in wolken

Zet de juiste sluitertijden en technieken in voor een mooi "bewogen" effect in wolken.  

Laat duingras & de zee bewegen met de juiste aanpak...

De beweging van duingras & de zee...

Creëer een dynamisch effect in duingrassen met de juiste aanpak. Zo geef je de kijker de ervaring "uitwaaien aan het strand" bij het kijken naar jouw foto

Voor wie is de complete Online Cursus Lange Sluitertijden?

 • Je voelt net als ik een bepaalde aantrekkingskracht bij water en wil jezelf net als ik ontwikkelen. Meer halen uit de dure apparatuur die je hebt aangeschaft en je hebt basiskennis van de belichting. En uiteraard heb je een statief nodig
 • Je wil creatiever worden met water, een grijsfilter meer gaan gebruiken. Alles willen weten over 1) "stroming" en 2) die verstilde sfeer met lange sluitertijden. Je ziet mij trouwens ook grijsverloopfilters gebruiken in de Real-time Praktijkvideo's voor de lucht (je ziet exact wanneer en je direct het effect op de foto), het allerbelangrijkste is het grijsfilter
 • Meer willen weten wat je nu wanneer doet met de juiste sluitertijden en hoe je dat bereikt zodat je in Nederland, België of tijdens kostbare reizen mooie foto's hebt als herinnering. Visie & compositie verbeteren
 • Je bent net als ik actiegericht en je denkt in mogelijkheden. Op verschillende manieren en van verschillende mensen willen leren. 
 • Je houdt van stap-voor-stap uitleg, wil direct kunnen zien wat nu het effect is op de foto als ik één instelling wijzig, totaal meekijken met mijn hele workflow. Bespaar jezelf tientallen uren tijd en kostbare fouten waardoor de foto's van bijzondere momenten (denk ok aan dure reizen) tegenvallen

Niet voor iedereen. Deze cursus is niet voor jou als:

 1. Jij meer een "ja-maar persoon" bent. Meer in moeilijkheden denkt dan in mogelijkheden
 2. Of als je al snel vindt dat een filter er "niet vanaf kan" terwijl die bij water juist veel meer verschil maakt dan een dure camera of lens

Ja, ik kies voor groei met Joris

Wat je over mij (Joris Dijkema) moet weten...

null

Mijn dromen zo groot, mijn weg zo hobbelig, de beloning onbeschrijfelijk... Van jurist naar mijn eigen fotoschool...

Voordat ik met fotografie startte zag ik op tegen de techniek en twijfelde of ik het wel kon. Ik stelde het jaren uit. Ik ben juist een gevoelsmens en heb van nature niet veel gevoel voor techniek.


Joris Dijkema (1983) is mijn naam. Ik ben je fotografiedocent en eigenaar van Kijk & Zie Fotoschool.


Jaren stelde ik leren fotograferen uit, achteraf heel jammer! Ik besloot toch een workshop te volgen en ik maakte een toevalstreffer. Ik maakte daar een foto van 2 libellen die me zo raakte dat ik door wilde gaan. 


Ik volgde daarna nog een dagworkshop, maar ik liep verloren rond en ik kreeg geen duidelijke uitleg over wát ik nu wannéér moest doen. Vaak had ik ook het gevoel dat ik een andere taal sprak dan de workshopleider. Het bleef ook niet hangen, ik vergat het weer.


Alleen ik was eigenwijs. Ik kocht wel dure apparatuur (deed ook maar wat) maar ik investeerde niet echt in mezelf. Het had allemaal veel sneller en leuker gekund maar ik koos er niet voor.


In 2012 nam ik voor goed afscheid als jurist op een advocatenkantoor. Ik besloot mijn hart te volgen: fulltime met de begeleiding en inspiratie van mensen bezig zijn in de fotografie. Ik doe geen enkele fotoshoot of opdracht meer, geen verkoop van apparatuur, niets erbij. Alleen cursussen & workshops.


Angstig was ik in het begin zeker (ik voelde mezelf echt zwaar onder druk staan en heb daar ook onder geleden), maar ik was ook vastberaden. Ik merkte aan alles dat mensen niet in mijn plannen geloofden, maar ik wel. Ik voelde dat er mensen zijn die mijn uitleg juist zouden waarderen. Op mijn manier wilde ik het doen.Ik nam mijn ontwikkeling nu wel serieus en ik volgde veel workshops, cursussen online en offline om me sneller te ontwikkelen. Het een sluit het ander niet uit, het kan elkaar heel goed aanvullen. Dit is de beste beslissing ooit geweest, anders was ik nu niet zo gegroeid als fotograaf en als ondernemer. Waarom de moeilijke, taaie weg bewandelen als ik mezelf hulp van anderen kon gunnen? Tijd is beperkt en ik ben altijd gericht op groei. 


Van veel verschillende mensen leerde ik waardevolle dingen, ook op het gebied van Kustfotografie, stroming & lange sluitertijden. Ik weet nog dat ik me in het begin een stuntelaar vond met een grijsfilter (ik ben een control freak en kan er niet zo goed tegen als iets me niet duidelijk is), maar het is absoluut mogelijk om dit te leren.

Die tips, eigen ervaringen aan de kust in Nederland & tijdens mijn reizen en valkuilen die ik als docent bij cursisten zie heb ik gebundeld in de cursus Krachtige Kustfotografie: Stroming & Verstilling. 


Juist omdat ik van nature geen technische man ben, waarderen cursisten de duidelijke taal waar ik om bekend sta. Ik ben nogal kritisch op mijn werk en heb veel behoefte aan duidelijkheid. In deze cursus deel ik alles wat ik weet en gebruik voor "stroming" in water of juist die "verstilde" foto's met lange sluitertijden. 

In (inter)nationale fotowedstrijden won ik inmiddels diverse prijzen & nominaties, waaronder in natuurfotografie. Bekijk ze hieronder. 

null

Mijn dromen zo groot, mijn weg zo hobbelig, de beloning onbeschrijfelijk... Van jurist naar mijn eigen fotoschool...


 1. Voordat ik met fotografie startte zag ik op tegen de techniek en twijfelde of ik het wel kon
 2. Jaren stelde ik leren fotograferen uit terwijl ik ergens wel voelde dat ik het graag wilde. Achteraf jammer! 
 3. Ik besloot toch een losse dagworkshop te volgen, de 1e was op zich wel een leuke dag (ik maakte een foto die me raakte van 2 parende libellen) maar ik wist niet wat ik deed en ik was de tips ook zo weer vergeten. Een toevalstreffer was het.
 4. Op een 2e workshop liep ik verloren rond en kreeg geen duidelijke uitleg over wat ik nu wanneer moest doen. Ik deed maar wat. 
 5. Vaak had ik ook het gevoel dat ik een andere taal sprak dan de workshopleider.
 6. Ik heb daarna een lange tijd alles zelf uitgezocht. Dit was niet erg inspirerend en taai.
 7. Achteraf vind ik dat ik veel beter meteen in mezelf had moeten investeren maar ik koos er niet voor. Ik was eigenwijs
 8. Ik investeerde vooral in mooie apparatuur (ik kocht ook maar wat) in plaats van in mezelf, zoals ik om me heen ook veel zie. Het had allemaal veel sneller en leuker gekund maar ik koos er niet voor.
 • In 2012 nam ik voor goed afscheid als jurist op een advocatenkantoor. 
 • Ik besloot mijn hart te volgen: fulltime mensen leren fotograferen.
 • Niemand geloofde in mijn plannen maar ik voelde dat ik dit wilde (ook al was ik zeker angstig in het begin), ik wilde het op mijn manier doen en ik voelde dat mensen mijn uitleg zouden waarderen
 • Nu nam ik mijn ontwikkeling wel serieus. Ik volgde ik online en offline cursussen. Van veel verschillende mensen leerde ik heel waardevolle dingen. Waarom zou ik telkens zelf het wiel moeten uitvinden?
 • Dit is de beste beslissing ooit geweest, anders was ik nu niet zo gegroeid als fotograaf en als ondernemer. Tijd is beperkt en ik ben altijd gericht op groei.
 • Ik gunde mezelf hulp in plaats van de taaie weg en zo kon ik me ook veel sneller beter fotograferen. Ik wilde zien wat andere docenten deden en wat wel en niet werkt. 
 • De tips die ik zelf ooit verzamelde, eigen ervaringen & de probleemgebieden die ik als docent al jaren zie bij mijn cursisten heb ik gebundeld in de cursus Krachtige Kustfotografie: Stroming & Verstilling. Dit om mensen duidelijke stap-voor-stap handvatten te geven om krachtige foto's met "stroming" of juist verstilde foto's met lange sluitertijden te maken. Eerder begreep ik bijvoorbeeld gewoon niet wat ik moest doen om die sfeer te bereiken.
 • Juist omdat ik van nature geen technische man ben, waarderen cursisten de duidelijke taal waar ik om bekend sta. Ik ben nogal kritisch op mijn werk en heb veel behoefte aan duidelijkheid. 
 • In (inter)nationale fotowedstrijden won ik inmiddels diverse prijzen & nominaties, waaronder in natuur fotografie. Bekijk er hieronder enkele. 

Enkele van mijn prijzen & nominaties in (inter)nationale fotowedstrijden

Tijdelijke Bonus voor de eerste 15 beslissers

BONUS: Levenslang gratis toekomstige uitbreidingen/updates -

Inclusief onbeperkt nieuwe Real-time Praktijkvideo's

null


Je doet een eenmalige investering in jezelf. Alle toekomstige video's die de cursus meer waard maken zijn allemaal gratis. Ook nieuwe Real-time Praktijkvideo's. Ook als de cursus 3x zoveel waard wordt.

Tijdelijke Bonussen voor iedereen

BONUS: Levenslang Toegang tot de Complete Cursus + 50% korting


Lange Sluitertijden Fotografie online cursus

Tijdelijk Levenslang Toegang voor een eenmalige investering in jezelf

Bonus: 15 unieke Real-time Praktijkvideo's: 100% meekijken met mijn camera

null

Ik nam de zoeker van mij camera op. Jij ziet alles wat ik doe, het effect van elke wijziging van instellingen. En ik sprak alles wat ik deed in met een microfoon. De duidelijkste en levendigste vorm van online cursus!


null


null

null

Nog even op een rijtje wat jij tijdelijk allemaal krijgt :)

 • 69 video's waarvan 15 unieke Real-time Praktijkvideo's voor Nederland & België: 100% meekijken met mijn camera. Stap-voor-stap mijn gehele workflow zien, direct de invloed zien van elke wijziging en gebruik van een filter. Waarom ik een bepaald filter gebruik, wanneer ik het filter weghaal. Direct zie je het effect. Duidelijker en levendiger tegelijk
 • Persoonlijke video's: géén leeswerk. Joris/foto's duidelijk in beeld of Real-time praktijkvideo's
 • Alles over lange sluitertijden. sfeer, de juiste beweging in water voor krachtige "stroming" in je kust- en waterfotografie (watervallen, beekjes)
 • Alles over sluitertijden, sfeer, visie & valkuilen voor fotografie met lange sluitertijden. Creëer die vredige, verstilde sfeer.
 • Extra: laat duingras bewegen
 • Extra: creëer prachtige beweging in de wolken
 • The Making of: tientallen foto's worden totaal besproken qua compositie, alle instellingen, filtergebruik & meer. Laat je inspireren!
 • Kritische reflectie op kustfoto's uit mijn begintijd. Bespaar jezelf kostbare tijd en teleurstelling van foto's die niet overkomen. 


 • Met je persoonlijke account krijg je toegang tot de leeromgeving met de video's
 • Direct toegang
 • Je leert in je eigen tempo en kan aan de slag wanneer jij wil (pc, tablet & meeste smartphones)

  BONUS VOOR DE EERSTE 15 BESLISSERS
 • Levenslang gratis uitbreidingen op de cursus. Ook als de cursus hierdoor 3 keer zoveel waarde krijgt door nieuwe video's en doordat ik telkens investeer in mijn eigen ontwikkeling. En wie mij volgt weet dat ik iets heb met water en nog lang niet klaar ben. 

        TIJDELIJKE BONUSSEN VOOR IEDEREEN

 • Levenslang toegang    tot de gehele cursus
 • 15 Unieke Real-time Praktijkvideo's: 100% meekijken met mijn camera en workflow

Tijdelijk een bijzonder waardevol aanbod met levenslang profijt

Lange Sluitertijden Fotografie online cursus
€ 147,-
Actieprijs: € 67 voor Levenslang Toegang 

Krachtige Kustfotografie: Stroming & Verstilling incl. Real-time Praktijkvideo's

 • 69 video's
 • Direct starten in eigen tempo met 50% korting
 • Nu eenmalige investering in jezelf met tijdelijk Levenslang Toegang & gratis nieuwe video's voor altijd

null


null

Dit is eenmalige investering met levenslang toegang die geldt tot de deadline is verstreken. Normaal is deze cursus onderdeel van mijn lidmaatschap: de Academy. Dit aanbod verdwijnt binnenkort. De cursus is dan alleen beschikbaar voor VIP-leden uit de Academy