Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM: Telezoomlens met goede kwaliteit-prijsverhouding?

Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM: Telezoomlens met goede kwaliteit-prijsverhouding?

Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM zoomlens kopen? Als je als beginner een spiegelreflexcamera koopt, dan zul je al gauw merken dat de kitlens (standaardlens van 18-55 mm die er vaak bij wordt geleverd) je niet zoveel zoombereik geeft. Het is geen slechte lens maar hij is niet gemaakt om onderwerpen die verder weg zijn goed dichtbij te halen. Wat is nou een betaalbare telelens voor Canon met een heel hoge prijs-kwaliteit-verhouding, licht om mee te nemen en met stabilisatie? Lees even verder!

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Canon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Waarvoor gebruik je de Canon EF-S 55-250 mm f/4-/5.6 IS STM?

Deze telezoomlens is een goede aanvulling op de standaard kitlens van 18-55 mm. De kitlens geeft je de mogelijkheid om overzichtsfoto’s te maken, weidse beelden. De telezoomlens is voor echt weidse beelden niet zo geschikt, maar is natuurlijk gemaakt om onderwerpen die verder weg zijn dichterbij te halen. Zeker voor wie begint te werken met een spiegelreflexcamera is een zoombereik van 250 mm niet verkeerd.

Qua onderwerpen kun je denken aan kinderen die verder weg zijn en die je spontaan en ongedwongen wil fotograferen als ze spelen, sport, dieren, maar ook voor landschapsfotografie kan een telezoomlens interessant zijn. Je kunt zo onderdelen uit het landschap benadrukken die met een groothoeklens (of kitlens) zo klein worden dat ze niet meer overkomen bij de kijker.

Canon EF S 55 250mm f4-5.6 IS STM telezoomlens kopen of niet

Wat betekent EF-S?

EF-S lenzen zijn lenzen die passen op Canon spiegelreflexcamera’s met APS-C (crop) sensor. Ok, dit zegt je misschien niks.

EF-S staat voor een bepaalde lensvatting. De EF-S lenzen van Canon passen kort gezegd op de niet-professionele spiegelreflexcamera’s/body’s van Canon. Dit  zijn verreweg de meeste spiegelreflexcamera’s van Canon, zoals (maar zeker niet alleen) de EOS 100D, 1300D, 700D, 750D, 760D, 7D, 70D, 80D en de voorgangers. Bij voorgangers kan je bijvoorbeeld denken aan Canon EOS 400D, 450D, 500D, 550D, 600D, 650D, 20D, 40D, 50D, 60D.

EF-S lenzen passen niet op de professionele fullframe spiegelreflexcamera’s van Canon. Dat is niet direct een probleem want wie begint met een spiegelreflex kan beter investeren in de lenzen dan in een professionele body die nog steeds prijzig is.

Lichtsterkte: wat betekent f/4-5.6? 

Wat betekenen de getallen f/4-5.6 bij de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM lens? Met f/4-5.6 (lees: f/4 tot f/5.6) wordt het grootste (maximaal) diafragma bedoeld die de lens kan gebruiken. Helemaal uitgezoomd (dus voor overzichtsfoto’s) is het grootste diafragma f/4 en als je onderwerp dichterbij gaat halen (inzoomen) dan wordt het grootste diafragma iets kleiner, f/5.6. Dit zegt iets over de hoeveelheid licht die de lens kan ‘binnenhalen’, in vaktermen heet dit de lichtsterkte van een lens.

Meer over diafragma lees je in mijn artikel ‘Wat is diafragma?

Wat betekent IS?

IS is de Canon afkorting voor Image Stabilizer (beeldstabilisatie). Als je uit de hand fotografeert, tril je altijd een beetje. Een lens met beeldstabilisatie kan jouw handtrilling tot op zekere hoogte wegnemen. Beeldstabilisatie is een goede functie, geen marketingtrucje. Met name bij een wat langere lens is dat handig. Het is een moderne stabilisator die ook gebruikt kan worden om met het onderwerp mee te bewegen (panning). De stabilisator detecteert dit automatisch en zal ook dan stabiliseren. Dit betekent dat wanneer jij bijvoorbeeld horizontaal meebeweegt met je onderwerp, dat de stabilisator dan de verticale bewegingen die je per ongeluk een beetje maakt zoveel mogelijk zal wegnemen voor een mooiere foto.

Wat is STM?

STM staat voor ‘Stappenmotor’. DE STM-versie van deze lens is de nieuwste variant. Bij video maakt het scherpstellen minder geluid, zodat je het geluid van het scherpstellen niet hoort in je video’s.

Bouwkwaliteit

Qua bouwkaliteit voelt de lens wat plastic aan. Het is geen lens met de meest robuuste bouwkwaliteit, maar dat kan ook niet voor de prijs. Het voordeel is dat de lens op deze manier een lichtgewicht blijft.

Beeldkwaliteit & Scherpte

Uit veschillende reviews (waaronder deze van The Digital Picture komt naar voren dat de lens een prima prijs-kwaliteitverhouding heeft. Scherpte, autofocus snelheid en nauwkeurigheid zijn in orde (al zijn er snellere lenzen).

De lens komt duidelijk beter uit de test dan zijn voorganger, de Canon EF-S 55/250 mm f/4-5.6 IS II. Advies: zorg dus dat je de STM-versie koopt en niet de oudere II-versie. 

Prijs

Op het moment van schrijven is de lens € 195,00. Bekijk altijd even op Internet wat de verschillende prijzen zijn, bijvoorbeeld op www.kieskeurig.nl. Voor deze lens zie je dan deze prijzen.

Conclusie

De Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM is een telezoomlens die voor veel soorten fotografie kan worden gebruikt en die volgens verschillende tests een prima prijs-kwaliteitverhouding heeft (€ 195). Beeldstabilisatie is een plus. De lens levert betere prestaties dan zijn voorganger, de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II. Kortom, een goede lens die ook voor de beginnende spiegelreflexgebruiker nog betaalbaar is.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Canon Downloaden >>(klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, Unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen en ontvang gratis aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Gerard van Mook
Door

Gerard van Mook

op 26 Nov 2016

Hallo Joost,
Is deze lens ook geschikt voor een Nikon D60 camera?

Groet,
Gerard

joris2
Door

joris2

op 26 Nov 2016

Hallo Gerard,

Nee. Het is zo dat Canon lenzen niet op Nikon camera's passen en andersom.

Hartelijke groet,

Joris

John Kerkhofs
Door

John Kerkhofs

op 26 Nov 2016

Deze lens gebruik ik voor natuur en macro foto's. Ik ben er reuze blij mee. Superlens

joris2
Door

joris2

op 27 Nov 2016

Goed om te lezen John! Het is voor deze prijs een goede lens.

Caro de Wit
Door

Caro de Wit

op 26 Nov 2016

Joris,
Bedankt voor je artikelen over fotografie. Ik lees ze vaak, omdat ik me probeer te verdiepen in spiegelreflex camera's en de verschillende objectieven, om duidelijk te krijgen wat ik zou kunnen kopen. Ik vind het overigens behoorlijk ingewikkeld, al die getallen.
Mijn vraag, met een dergelijke telelens zoals je hier hebt beschreven, is daar ook goed macrofoto's mee te maken? Van welke afstand van je onderwerp kun je dan fotograferen, omdat insecten nogal snel wegvliegen als je dichtbij komt? En kun je me ook (macro)foto's laten zien die je met zo'n lens hebt gemaakt? Dan heb ik een beetje idee van de mogelijkheden.
groet, Caro de Wit

j.bakker01@quicknet.nl
Door

j.bakker01@quicknet.nl

op 27 Nov 2016

Als je de lens zou aanschaffen die u voorstelt dan moet elke keer van lens wisselen als je verschillende afstanden wilt fotograferen, is het niet beter om een lens aan te schaffen van bv 16 - 300 mm van Tamron ? Dan hoef je niet elke keer te wisselen wat volgens mij ook niet goed is voor je body.

joris2
Door

joris2

op 27 Nov 2016

Dit is een vraag die me vaker wordt gesteld. Een superzoomlens (zo heet een lens van bijv. 16-300 mm) kan je gebruiken, maar in het algemeen presteren ze wat minder. Minder goede beeldkwaliteit bedoel ik daarmee. Dat komt omdat zo'n lens heel allround moet zijn. Dat is het nadeel.

Of je 'elke keer moet wisselen' is de vraag. Met een 55-250 mm dek je een behoorlijk bereik af, maar niet het bereik van 16-50 mm. Dus het echte groothoekgebied. Als je dat wel wil, dan zou je in dat geval moeten wisselen. Zelf wissel ik ook regelmatig, omdat ik me erbij neerleg dat ik met een bepaalde lens een beter beeld krijg en één lens niet alles kan.

Maurice Pappers
Door

Maurice Pappers

op 27 Nov 2016

Ik volg u al een tijdje
Ik ben voornemens een compleet camerasysteem aan te schaffen. Ik twijfel heel erg tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera
Incl. Tas lenzen etc. Ik wil mijn kinderen fotograferen dochter ( springruiter) zoon voetbalkeeper. Ik twijfel tussen Canon en Panasonic eos 80d of Panasonic lumix dmc G80. Iedereen die ik om advies vraag buiten de verkopers om hebben geen ervaring met systeemcameras dus kunnen geen eerlijk antwoord geven.
Kunt u mij helpen ?

joris2
Door

joris2

op 27 Nov 2016

Hallo Maurice,

Er zijn zowel redenen te bedenken om voor een spiegelreflexcamera te kiezen als voor een systeemcamera. Mensen die voor een systeemcamera kiezen doen dat eigenlijk vrijwel altijd vanwege het lichtere gewicht van de camera en lenzen.

De concessie die je dan wel doet is het feit dat er voor spiegelreflexcamera's nog steeds een stuk meer lenzen en accessoires beschikbaar zijn. Nieuw, maar zeker ook tweedehands (tweedehands lenzen kopen vind ik interessant en dat is bij een systeemcamera moeilijk want ze worden nauwelijks aangeboden).

Vraag jezelf af of het grotere gewicht van een spiegelreflexcamera een probleem voor je is. Naar sport van je je dochter en zoon is het misschien goed mee te nemen? Ter plekke loop je ook geen grote afstanden denk ik. Als je veel op reis gaat en langere stukken gaat lopen is het misschien een andere zaak.

Mocht je voor een systeemcamera gaan, bekijk dan goed van tevoren hoe het assortiment aan lenzen is voor een bepaalde systeemcamera en staar je niet alleen blind op de camera zelf (een zoeker zou ik wel altijd een must vinden ipv enkel een LCD-scherm).

Zelf gebruik ik een spiegelreflexcamera. Ik weet wel dat Sony, Olympus en Fujifilm ook actief zijn op de markt van systeemcamera's. Ik wil graag maximale keuze hebben qua lenzen, ook tweedehands. Ook is het meer 'gangbaar'. Dat is soms makkelijker. Het is niet altijd praktisch als de grote meerderheid met een spiegelreflexcamera werkt en jij niet. Met oog op ervaringen met elkaar delen m.b.t. lenzen, de cursussen of workshops die ik ooit zelf volgde. De docenten hebben zelf ook vaak geen ervaring met systeemcamera's. Het is wat minder makkelijk als je een uitzondering bent.

Soms vervloek ik wel het gewicht als ik grotere stukken loop.

Succes met je keuze!

Hartelijke groet,

Joris

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 27 Nov 2016

Hallo Caro,

Je kan met de lens uit dit artikel scherpstellen tot op 1 meter afstand van je onderwerp, niet dichterbij. Dus dit is een goede vraag van je.

Je kan de lens wel gebruiken voor closeups, maar het is geen echte macrolens. Dus de echte vergroting zul je met insecten niet bereiken met deze lens. Een echte macrolens voor insecten is alleen een stuk duurder.

De lens heb ik zelf niet, dus ik kan je geen voorbeeldfoto's laten zien.

De getallen op de lens en de eigenschappen van lenzen zijn in het begin wat ingewikkeld, dat kan ik me voorstellen.

Doris
Door

Doris

op 13 Dec 2016

Hallo Joris, ik heb nu een tampon 18-200 f/3.5-6.3 VC
op de bodde 450D. Ik ondervind problemen met de scherpte wanneer ik inzoom op +/- 135 tot 200mm. Heb ik deze problemen met de hier boven beschreven lens niet? De lens is pas 4 mnd oud. Alvast bedankt voor je antwoord.

joris2
Door

joris2

op 13 Dec 2016

Hoi Doris,

Met de Tamron lens die je noemt heb ik geen ervaring. Van de 55-250 mm lens die ik in dit artikel noem heb ik goede foto's gezien van cursisten en de reviews zijn goed.

Reviews (zie ook degene waarnaar ik link in het artikel) geven aan dat je enigszins softere (iets minder scherpe) beelden krijgt als je een diafragma gebruikt groter dan f/5.6 (dus lager F-getal). Vanaf F/5.6 is de scherpte volgens de tests over het hele bereik goed te noemen. Dus ook in het telebereik van 200 mm en verder.

Succes!

Hans
Door

Hans

op 23 Jan 2017

Ik heb overal gezocht maar niet kunnen vinden, pas deze lens op een EOS 1100D body?

groet hans

joris2
Door

joris2

op 25 Jan 2017

Hallo Hans,

Jazeker, de Canon EF-S en EF-lenzen passen op de Canon EOS 1100D body.

Thea
Door

Thea

op 16 May 2017

Hallo Joris,
Op jouw advies heb ik hem gekocht! heb er al paar sport foto's mee gemaakt, tis even wennen. De rest moet ik nog uitvogelen met natuurlandschap. Maar je hoeft niet steeds te wisselen en dat is fijn. Gr Thea

joris2
Door

joris2

op 02 Jul 2017

Leuk Thea, cursisten van mij zijn er enthousiast over. Het is ook een lichte lens om mee te nemen.

Wim
Door

Wim

op 29 Jun 2017

Beste Joris,
Bedankt voor het sturen van je e-books. Ik heb ze met interesse gelezen,en zal ze in de toekomst nog vaak raadplegen.
Ik ga als 70+ een nieuwe start maken met fotograferen.
Ik ben voornemens een Nikon D3300,D3400 of D5300 aan te schaffen.wat de lens betreft adviseerde men mij eenTamron 18-270 PZD
Heb ik daarnaast dan ook nog de door u hoog geprezen 1.8 50 mm nodig van Yongnuo ?
Graag uw advies.
Alvast bedankt. Gr.Wim

joris2
Door

joris2

op 02 Jul 2017

Hallo Wim,

Je bent nooit te oud om weer te beginnen!

De 50 mm f/1.8 van Yongnuo (of Nikon) is leuk om te spelen met onscherpe achtergronden. De Tamron lens kan je daarvoor ook wel voor gebruiken. De 50 mm f/1.8 is voor binnen wel een stuk geschikter. Of bij weinig licht.

Voor de body kan je ook even mijn artikel over de Nikon D3300 vs D3400 vs D5300 ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/101-welke-nikon-spiegelreflexcamera"[/url]) lezen.

De Ketele Zerik
Door

De Ketele Zerik

op 12 Mar 2018

ik ben in bezit van een nikon D90 en zou graag een lens aanschaffen Nikkor AF-S 200-500 F5.6 ED VR wat denkt er van dank bij voorbaat

Ad van der Hoeven
Door

Ad van der Hoeven

op 25 Jun 2018

Is deze lens ook geschikt voor de kombinatie canon 350 D voor maan fotografie .

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Jun 2018

Dit kan wel, maar je zult (zoals met veel lenzen) ook een stuk uit moeten snijden want anders blijft de maan erg klein.

Rene Landman
Door

Rene Landman

op 06 Dec 2018

Hoi Joris, Ik heb de zoomlens 55-250 ook gekocht. Inderdaad een fijne zoomlens. Nu wil ik nog een speedlite flitser kopen. Welke raad jij aan ?

Joris-Dijkema
charise
Door

charise

op 11 Aug 2019

goedenmorgen, ik heb de canon 2000D. past de ef-s-55-250 daar ook op. kom er namelijk niet helemaal uit..

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Aug 2019

Ja Charise, zondermeer. Die kan erop. Wel de STM-versie nemen van de lens, die is de nieuwste.

Sander
Door

Sander

op 06 Jun 2020

In navolging van je oproep op je handige en goede site om bij vragen vooral contact op te nemen hierbij een vraag. Ik ben absoluut ontevreden over mijn foto’s en dan vooral die met de Tamron lens. Ik ben dan ook op zoek naar een andere telelens. In de veronderstelling dat deze lens de oorzaak is. Daarbij is mijn oog gevallen op de Canon 55-250 waarvan ik op zoek naar een review op uw site terecht kwam. Maar ik sluit niet uit dat het helemaal niet of in veel mindere mate dan ik nu veronderstel aan de huidige tamron lens ligt. En dan zou de investering in een nieuwe lens beter besteed kunnen worden. Probleem is met name dat ik de foto’s niet scherp vind. Met mijn Iphone maak ik veel betere foto’s. En ook die met de kitlens vind ik er beter (scherper) uitzien. Enfin hierbij de oorzaken waar ik aan zit te denken. Verkeerde instellingen Defect aan body (Canon EOS600D)? Maar waarom kitlens dan betere resultaten? Defect aan lens (vooral Tamron 28-300mm) Slechte kwaliteit body (sensor)? Slechte kwaliteit lens (Tamron 28-300) Bewegingsonscherpte (door mezelf) Wat me opvalt is dat het nauwelijks is bij de Canon kitlens maar vooral bij de Tamron telelens. In dat geval ligt het dan niet aan de body en ook niet aan mijn houding of manier van instellen. Alhoewel…. is dat wel zo? Misschien is de ene lens er wel gevoeliger voor dan de andere…. Ook valt mij op dat het niet altijd heel onscherp is, soms gaat het wel redelijk. Maar kan er niet duidelijk uit halen dat een bepaalde instelling (diafragma, ISO, …) daarbij de oorzaak is. Dit wijst dan ook niet op een duidelijk defect van de lens (dan zou het immers altijd mis gaan). Of ……. Enfin zou ben ik dus aan het piekeren. Waarbij ik graag eens commentaar/hulp ontvang of een advies die mij in het goede spoor brengt. Bij deze dus. Indien van toepassing kan ik ter illustratie ook wat foto's posten Ik verneem graag je reactie. Alvast hartelijk bedankt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Jun 2020

Hallo Sander,De Tamron 28-300 mm lens komt wel goed uit reviews. Instellingen waardoor onscherpte kan ontstaan zijn met name sluitertijd en scherpstellen. Ik kan dit ook niet goed beoordelen via de website, wat exact de oorzaak is. Je kan hiermee ook eens naar een winkel gaan. De Canon 55-250mm heeft een uitstekend prijs/kwaliteitverhouding.

Sander Oostdijk
Door

Sander Oostdijk

op 25 Jun 2020

Hallo Joris,Bedankt voor het advies. Ik heb uw advies opgevolgd. In de winkel was de conclusie na onderzoek dat de lens soms wel maar meestal niet meer goed functioneert (focus). Gelet op kosten en leeftijd van de lens wordt het een nieuwe. Deels blij daarmee, want de slechte foto's liggen dan niet aan mijzelf :). Waarschijnlijk wordt het dan de 55-250. Een 70-200 is ook een mooie, maar vraag me af of deze naast 2x duurder voor mij/mijn foto's ook 2x beter is. Misschien zijn er in mijn geval ook nog betere vergelijkbare lenzen van andere merken, waar ik zeker eens naar moet kijken?Groeten,Sander

Joris-Dijkema
Sander Oostdijk
Door

Sander Oostdijk

op 27 Jun 2020

De knoop is doorgehakt. Vandaag de 55-250mm gekocht. De 70-200 en dan vooral de meest lichtsterke is nogal wat duurder en de vraag is of ik zelf al zover ben of eerst nog eens wat verder moet ontwikkelen :). Daarom de 55-250mm aangeschaft.Nogmaals een woord van dank voor je uitgebreide Website en de adviezen die voor mij heel waardevol zijn gebleken bij de zoektocht!Als ik wat foto's heb zal ik ze posten.

Ike westland
Door

Ike westland

op 06 Dec 2020

hallo Joris, ik heb recentelijk je E boeken en tips gevonden en wil je hiervoor bedanken. Ik beschik over een Canon 750d met kittens, 50 mm f1.8 en een telelens 18-55 f4 stm. Ik zou je willen vragen of het aankopen van een andere lens aansluiting met verkoopring veel verlies van kwaliteit oplever? ik wil nl een grote telelens aankopen voor het fotograferen van ijsberen op en rond Svalbard. alvast bedankt voor je beantwoording

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Dec 2020

Hallo Ike, dank je voor je woorden. Spitsbergen is prachtig, staat hier ook nog op de lijst en mijn fotomaat gaat er vaker heen. Ik begrijp niet wat je precies bedoelt met "lens aansluiting met verkoopring" (ik denk een adapter). Alleen ik zie niet in waarom je dat wil gebruiken op zo'n camera. Je kan ook denken aan een Tamron" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tamron-18-400-mm-f-3-5-6-3-di-ii-vc-hld-lens-review/">Tamron 18-400mm lens.

Chantal Jansen
Door

Chantal Jansen

op 26 Jun 2023

Hallo Joris, Ik ga naar zuid-Afrika (rondreis) en twijfel om camera mee te nemen of alleen mijn iPhone. Ik heb de lenzen 18-55 / 55-250 / macro 100mm en 50mm compact macro. Welke zou u mee nemen? Ben bang dat ik later spijt krijg. Mvg Chantal

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 26 Jun 2023

Hi Chantal, ik zou zeker een camera meenemen. Qua lens is de 55-250 het belangrijkste van jouw lenzen. De 18-55 kan je ook meenemen, is heel klein en licht.

Gabrielle
Door

Gabrielle

op 29 Oct 2023

Beste Joris, ik ben voornemens de Canon 90;D bodykit aan te schaffen met deze telezoomlens voor sportfotografie maar is deze ook goed geschikt voor portretfotografie ? Hartelijk dank alvast, Gabrielle.

Reactie plaatsen